GLASBA
There are no translations available.

Stanko Petrič je že v mladosti rad prisluhnil domači slovenski glasbi, predvsem je rad poslušal ans. Lojzeta Slaka, ans. Slavka Avsenika in ans. Franca Miheliča. Globoko v sebi je gojil željo, da bi tudi sam potegnil harmoniko, zapel in razveseljeval ljudi tako, kot so to počeli njegovi vzorniki.alt

Po končanem šestem razredu osnovne šole so mu starši kupili klavirsko harmoniko. Ker zaradi dela na kmetiji ni bilo časa za obiskovanje glasbene šole, se je harmonike učil kar sam. Že takrat je zaigral na kakšni vaški prireditvi, predvsem pa pri postavljanju mlajev ali pa na šrangah.

Za prvi prislužen denar si je kupil diatonično harmoniko, katera mu je bila vse skozi tudi bolj pri srcu. Tudi z igranjem na diatonično harmoniko je pričel sam.

Najprej se je pričelo sodelovanje z ansamblom NAGELJ, ki je bil v tistem času v povezavi s Stankom Petričem korak pred drugimi ansambli, vsaj v organizacijskem smislu, če ne že na glasbenem področju.

Usodno je bilo srečanje z Vero Šolinc, katero je prosil, da bi mu napisala skladbo oziroma tekst na zgodbo, ki jo ji je predstavil. Veri se je zgodba zdela zanimiva in nastala je BELA OBLEKA. Ker je Stanko Petrič zelo dober prijatelj z Branetom Klavžarjem, ga je prosil, če bi mu le ta naredil melodijo in ko je videl besedilo so mu note kar same prihajale na dan. Skladbo je Stanko Petrič posnel s triom Svetlin torej z brati Andrejem, Alešem in Tomažem v studiu Mihelič v Sodražici. Tonski mojster je bil Tadej Mihelič, producent pa Ivan Hudnik.alt

Skladbo BELO OBLEKO SI ŽE NOSILA je zaradi velikega uspeha posnel tudi z godbo Mengeš, priredbo za godbo pa je naredil Primož Kosec.

Stanko Petrič je posnel melodijo s triom Svetlin zato, ker že od leta 2004 dokaj pogosto z njimi nastopa, čeprav uradno ni član ansambla. Tudi vse ostale skladbe so nastale na enak način tako NE ODHAJAJ VEČ, LETA NISO VAŽNA, ZAUPAL SEM TI, BODI MOJA ŠE NAPREJ, OBLETNICA POROKE, NA ŠTEFANOVO itd.

Prva skladba, ki je nastala, vendar brez zgodbe, je bila polka DOMAČI PLOT, ki jo je leta 2005 napisala Vera Šolinc kar iz svojega pogleda na Stanka Petriča in hkrati je to tudi prvi posnetek Stanka Petriča.

V letu 2010 naj bi Stanko Petrič predstavil  prvo ploščo in sicer v mesecu decembru, ravno ob desetletnici prireditve BOŽIČNO NOVOLETNI  KONCERT NA VRHNIKI,  katerega organizator je že od začetka, kakor tudi mnogih drugih prireditev v Sloveniji.

Stanko Petrič ni šolan glasbenik in pevec, a interpretacija pesmi, ki jo zapoje, je tako močna in doživeta, da prepriča tako strokovno kot laično javnost. Pri vsem tem pa prihaja do izraza tudi njegova iskrenost in ljubezen do te glasbe.

"Kdaj pa je neka melodija uspešnica ali hit?", se marsikdo sprašuje, a odgovor je preprost. To je takrat, ko jo prepevajo v vrtcih, jo brundajo v službi ali v domovih starejših občanov in jo prepevajo na veselicah ter v diskotekah tako stari kot mladi.

V prihodnosti ima željo ustanoviti svoj ansambel, saj je tudi to ena od želja iz otroštva.

 

Sponzorji

Bankina d.o.o.
Vse pravice pridržane © 2010-2024 stankopetric.si | O piškotkih

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

Sprejmem piškotke na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information